Zoeken

VolkerRail introduceert innovatie: de wegklapbare bovenleiding

VolkerRail introduceert de wegklapbare bovenleiding. Deze innovatie is uniek en biedt de mogelijkheid om zowel ruimtebesparend als tijdwinstgevend te werk te gaan bovenop een treinstel. Het eerste ontwerp werd kort geleden geïntroduceerd in Watergraafsmeer.

Watergraafsmeer 2 horizontaal.jpg

In samenwerking met opdrachtgever NS is gekeken naar mogelijkheden om op een efficiënte manier werkzaamheden te verrichten op de nieuwe Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) treinstellen. Omdat bij ICNG-treinstellen de apparatuur op het dak ligt, is het belangrijk dat hier op een veilige manier aan gewerkt kan worden. Door de bovenleiding letterlijk weg te klappen, wordt ruimte gecreëerd waardoor er vanaf het dak én met kranen vanaf de grond aan gewerkt kan worden.

Het wegklappen zelf is niet helemaal nieuw, het zijdelings en recht omhoog klappen van de bovenleiding wordt al gedaan. In dit geval wordt er echter een draaibeweging gemaakt. In een halve cirkel draait de bovenleiding omhoog. Dit heeft als groot voordeel dat er tijd én ruimte wordt bespaard. In 1 minuut kan de bovenleiding omhoog draaien, in tegenstelling tot andere systemen die hier significant langer over doen. Bovendien is dit systeem veel compacter, er is immers maar de helft van de draaihoek nodig en dus ook de helft minder ruimte.

De constructie in Watergraafsmeer is voorlopig dus nog uniek, maar wellicht wordt het in de toekomst mogelijk om op andere onderhoudslocaties hetzelfde systeem neer te zetten. Zo kan er op meer plekken in Nederland op een ruimtebesparende en snelle manier aan de ICNG’s én andere treinstellen worden gewerkt, want ook daar is deze innovatie geschikt voor.