Zoeken

Beaver 2006 na revisie weer aan het werk

Beaver 2006, een kleine stopmachine, is na een periode van meerdere maanden van revisie in de werkplaats in Dordrecht, met succes weer ingezet op de sporen van Tata Steel. De Beaver stamt uit 1991 en heeft in het verleden in diverse Europese landen gewerkt. Sinds enige jaren wordt de stopmachine alleen ingezet bij Tata Steel in IJmuiden. Het belang van een betrouwbare infrastructuur is in het productieproces van Tata Steel cruciaal.

De Beaver 2006 was na 22 jaar wel toe aan een goede revisie beurt, met name het aantal storingen waren reden om de machine eens goed aan te pakken. De techniek achter de stopmachine is een combinatie van elektronica, hydraulica, pneumatiek en mechanica. Kortom bijna alle techniekvelden zijn vertegenwoordigd. 

Eigen werkplaats VolkerRail voor complexe revisies

VolkerRail heeft een eigen werkplaats waar complexe revisies uitgevoerd worden. Een team van onderhoudsmonteurs en de bijbehorende machinist-monteur zijn in de VolkerRail werkplaats in Dordrecht bijna 6 maanden bezig geweest de machine bijna geheel te demonteren, vervolgens weer volledig op te bouwen en uiteindelijk weer in bedrijf te stellen. In totaal is circa 900 meter elektrische kabel, 280 stuks hydraulische slangen en 250 meter luchtslang vervangen. De stopkasten zijn vervangen en de motor is gereviseerd. De zwaar belaste delen van de machine (de complete hefwagenconstructie) zijn gecontroleerd op haarscheuren, gericht en op de nodige plaatsen hersteld. Ook is tijdens de revisie het elektrisch systeem op diverse plaatsen gemodificeerd om zodoende de kans op storing verder te verminderen. Tenslotte is het plaatwerk van de cabines aangepakt en is de gehele machine weer netjes geconserveerd in de bekende vrolijke VolkerRail kleuren.

Terug op de sporen bij Tata Steel

Na twee weken testen en afstellen rond de werkplaats is Beaver 2006 per vrachtwagen naar Tata Steel getransporteerd. De eerste dagen op Tata Steel zijn, met behulp van een monteur en extra bedieningspersoneel, de laatste afstellingen aan de machine ‘on the job’ uitgevoerd. Het is duidelijk geworden dat het vele werk dat is uitgevoerd zijn vruchten heeft afgeworpen. De machine is weer volledig inzetbaar en de eerste resultaten (strak spoor zonder onderbreking door storingen aan de machine) zijn zichtbaar.

De Beaver 2006 moet nu weer minimaal 5 jaar ingezet kunnen worden in het onderhoud aan de sporen en wissels bij Tata Steel. Dit is nu met recht een goed staaltje vakwerk!