Zoeken

Reiziger over vernieuwd spoor station Enschede

   Reizigers rijden vanaf vandaag over het vernieuwde spoor bij station Enschede. Na zes weken aaneengesloten werken zijn de sporen en perrons opgeleverd voor gebruik. Spoorbeheerder ProRail en vervoerder NS bedanken reizigers en omwonenden voor hun geduld en kijken terug op een geslaagde klus.

Het spooremplacement is door de vernieuwing en verbeterde layout betrouwbaarder geworden en het treinverkeer geeft ook minder overlast voor de omgeving. Vanaf vandaag rijden de trein vanaf andere perrons. Er zijn twee perronsporen voor intercity's gekomen, waar dat er eerst een was. De treinen hoeven daarom niet op elkaar te wachten bij binnenkomst en vertrek.

 

Minder hinder

Tijdens de aanpassingen zijn er ook nieuwe serviceperrons voor de schoonmakers gebouwd. Deze zijn zodanig op het emplacement geplaatst, dat er in de nachtelijke uren tot een derde minder treinbewegingen nodig zijn, wat voor omwonenden prettiger is. Ook zijn de technische installaties vernieuwd en is het nu mogelijk werkzones op het spoor te maken voor onderhoud die minder impact voor het treinverkeer hebben. Komende tijd wordt nog wel doorgewerkt, onder andere aan de bouw van een nieuw treinwasinstallatie.

 

Cijfers

ProRail, Movares en bouwcombinatie VolkerRail en MNO Vervat hadden afgelopen zes weken dagelijks gemiddeld tweehonderd mensen aan het werk, zeven dagen per week en 24 uur per dag. Er werd 16 kilometer rijdraad voor de bovenleiding vernieuwd, 9.500 ton ballast, 10.000 kuub zand, 4.500 dwarsliggers, 100 kilometer kabel en ruim 5 kilometer spoorstaven. Op 1600 adressen werden verrekijkers uitgedeeld om het werk te kunnen volgen.

ProRail zorgt voor 7000 kilometer spoor en beheert 397 stations. Over het spoor worden dagelijks circa 1 miljoen treinreizen gemaakt en rijden er ruim 350 goederentreinen met een gezamenlijke vracht van 115.000 ton goederen. Daarmee is het Nederlandse spoorwegnet een van de drukste van Europa. Er zijn 13 verkeersleidingsposten die het treinverkeer in Nederland aansturen. Bij ProRail werken 4000 mensen.

 

Bron: perbericht ProRail