Zoeken

Stabiel resultaat eerste halfjaar VolkerWessels

Operationeel resultaat (EBITDA) 1e halfjaar: € 74 miljoen (1e halfjaar 2013: € 63 miljoen)   Nettowinst 1e halfjaar: € 35 miljoen (1e halfjaar 2013: € 32 miljoen)   Omzet 1e halfjaar: € 2,0 miljard (1e halfjaar 2013: € 2,0 miljard)   Orderportefeuille juni 2014: € 5,9 miljard (ultimo 2013: € 6,1 miljard)  

VolkerWessels heeft het eerste halfjaar een solide resultaat behaald. Dit ondanks aanhoudende zorgelijke marktomstandigheden in een aantal sectoren in Nederland. Hoewel de woningmarkt in Nederland wat perspectief lijkt te bieden worden de Bouw & Vastgoed- en de Infrastructuurmarkt nog steeds gekenmerkt door overcapaciteit die zich vertaalt in een onverantwoord laag prijsniveau.

 

De degelijke prestaties zijn het gevolg van operationele en financiële discipline waarbij het gebruik maken van kansen gecombineerd wordt met de focus op marge boven volume, kostenbeheersing en een gezonde rendement/risico verhouding. Er zijn wederom een aantal aansprekende nieuwe opdrachten binnengehaald zoals de nieuwbouw van Universiteitsgebouw Campusplein voor de Vrije Universiteit in Amsterdam, werk aan Ruimte voor de Rivier en offshore projecten Dudgeon en Westermeerwind.

 

CFO Jan van Rooijen: “Alle sectoren binnen VolkerWessels hebben wederom een positief operationeel resultaat gerealiseerd. Onze solide financiële positie maakt het mogelijk om kansen te benutten en te investeren in activiteiten die een positieve bijdrage leveren aan de toekomstige resultaatontwikkeling. Met een zevental banken zijn afspraken gemaakt over voorzetting van onze werkkapitaalfinanciering tot medio 2019. Wij zijn verheugd dat de bijbehorende voorwaarden recht doen aan onze gezonde financiële positie."

 

In het eerste halfjaar van 2014 is opnieuw een nettoschuldreductie gerealiseerd. De financiële positie van VolkerWessels is daarnaast verder versterkt door verlenging van onze werkkapitaalfaciliteiten. VolkerWessels is een gecommitteerde kredietfaciliteit overeengekomen met een syndicaat van zeven banken. Deze nieuwe kredietfaciliteit heeft een looptijd tot 12 augustus 2019 en vervangt een aantal bestaande faciliteiten met een vergelijkbare omvang, die in 2015 zouden aflopen. De voorwaarden van de nieuwe faciliteit zijn grotendeels gelijk aan de voorwaarden van de bestaande faciliteiten.

Investeringen en acquisities

VolkerWessels heeft haar investeringsprogramma verhoogd en in de eerste helft van 2014 € 48 miljoen geïnvesteerd in nieuw materieel. Naast aanzienlijke investeringen in materieel voor onze UK railactiviteiten en Canada zijn er ook een tweetal nieuwe werkschepen aangeschaft voor onze offshore activiteiten. Ook is een nieuwe asfaltcentrale in Harderwijk in gebruik genomen en is er geïnvesteerd in onze bouw- en toeleveringsbedrijven voor ons nieuwe woning-concept MorgenWonen.

Op de Nederlandse markt voor wegenbouwkundig advies en onderzoek hebben we onze positie versterkt met de acquisitie van Surface Cracks. Dit bedrijf geeft advies, doet onderzoek en verricht metingen ten behoeve van wegen, vliegvelden, fietspaden en voetgangersgebieden.

 

Ook hebben we de activiteiten van PRS International overgenomen. PRS werkt voornamelijk voor de (petro)chemische industrie en olieraffinaderijen en is gespecialiseerd in het reinigen, inspecteren en kalibreren van leidingsystemen.

 

Een intentieovereenkomst is getekend om de bouw- en ontwikkelingsactiviteiten van Meulen Groep over te nemen. Meulen wordt samengevoegd met Aannemersbedrijf Louis Scheepers B.V. (Roermond). Meulen Groep, bestaande uit Meulen Projectontwikkeling en Meulen Bouw bestaat sinds 1928. Het bedrijf uit Weert is actief in Zuid-Oost Nederland en België.


In Canada hebben we de activiteiten van Mainline Construction Ltd. overgenomen. Mainline Construction is voornamelijk actief in het noordwesten van de provincie Alberta. Het bedrijf is gespecialiseerd in ondergrondse infrastructuur, gebiedsontwikkeling en is ook actief voor de olie- en gasindustrie rond Grande Prairie.

 

 Kerncijfers

(in miljoenen euro’s)

1e halfjaar 2014

1e halfjaar 2013*

Ultimo 2013*

Omzet

2.034

1.978

4.324

EBITDA

74

63

197

EBITDA-marge

3,6%

3,2%

4,6%

Nettoresultaat

35

32

100

Orderportefeuille

5.920

6.473

6.084

Medewerkers

14.634

14.610

14.751

 

Nederland - Bouw & Vastgoed

Met MorgenWonen hebben we een enorme innovatieve stap gezet binnen de woningbouw. Geïnspireerd door de auto-industrie produceren we alle bouwstenen van deze Energienota-nul woningen onder ideale omstandigheden in de fabriek. Op locatie wordt de woning dan in één dag in elkaar gezet. Voor het UMC worden 21 nieuwe operatiekamers gerealiseerd. De huidige OK complexen worden vervangen door twee nieuwe OK complexen. In Rotterdam werken we aan de renovatie van het oude Luxor. Dit beroemde theater wordt volledig in oude glorie hersteld. Ook verzorgen we de afbouw van het centraal station van Amsterdam. Als het werk is afgerond krijgen reizigers meer ruimte en horeca- en winkelaanbod.

Nederland - Infrastructuur

We zijn begonnen met de ontvlechting van het spoor bij Utrecht Centraal. Dit zorgt voor een betere doorstroming van treinen op het drukst bereden stuk spoor van het land. Ook zijn we volop bezig met de renovatie van de Galecopperbrug. Een project waar verschillende disciplines nauw samenwerken in een technisch en logistiek complexe opdracht. Verder dragen we ons steentje bij aan de bescherming van ons land tegen overstromingen. Zo werken we in het kader van Ruimte voor de Rivier programma mee aan diverse projecten die de waterberging vergroten en de constructies beter beschermen tegen hoog water. Verder hebben we onder andere slimmere verkeerslichtenregeling (BRIK) en een nieuw type geluidsarm asfalt (KonwéCity) geïntroduceerd.

Nederland - Energie & Telecom

In de offshore markt hebben we met Dudgeon en Westermeerwind opdrachten binnengehaald voor 2015 tot en met 2017. Werkzaamheden die we daar uitvoeren zijn het leveren, installeren, begraven, aansluiten en testen van stroomkabels die windturbines met elkaar verbinden. Onze telecomdivisie heefteen mijlpaal bereikt met het voltooien van de vijfhonderdduizendste glasvezelaansluiting. Op het gebied van sleufloze technieken zijn er onder andere vier lange horizontaal gestuurde boringen (4,4 km) uitgevoerd in Suriname ten behoeve van de uitbreiding van de Staatsolieraffinaderij.

VolkerWessels Verenigd Koninkrijk

De resultaten in het Verenigd Koninkrijk zijn goed, ondanks slechte weersomstandigheden in verband met hevige regenval in de eerste maanden van het jaar. De orderportefeuille heeft zich zeer positief ontwikkeld. Bijgedragen hieraan hebben meerjarige contracten met Network Rail maar ook onze wegenbouwactiviteiten. Zo is het onderhoud en beheer van de wegen in de Londense wijk Hackney met vier jaar verlengd. Verder zijn we aangewezen als partner voor een groot watermanagementproject in Noord West Engeland en voeren we kustbeschermingsprojecten uit. Andere prominente projecten zijn onder andere de aanleg van een verbinding tussen Luton Airport en de snelweg M1, de bouw van raildepots voor Thameslink, het verbeteren van het spoornetwerk rondom Stafford én de realisatie van een afvalverwerkingscentrale in Milton Keynes.

De vooruitzichten voor lange termijn zijn goed, door overheidsinvesteringen in transport- water- en energie infrastructuur.

VolkerWessels Canada/Verenigde Staten

Door sterke economische groei in de regio waar we actief zijn blijven de vooruitzichten in met name Canada onverminderd gunstig. Onze werkmaatschappij H.Wilson heeft een tienjarig contract verworven voor onderhoud van Fort McMurray International Airport. Ook hebben we met de Alberta Drive Rehabilitation een groot wegenbouwcontract verkregen.

In de Verenigde Staten voeren we voor Boeing drie projecten uit. Het gaat om infrastructurele werkzaamheden die uitbreiding van het luchtvaartbedrijf mogelijk maken.