Zoeken

Vernieuwing Kruiswaterbrug in Bolsward

In opdracht van Rijkswaterstaat vernieuwde een combinatie van VolkerRail, Volker Staal en Funderingen en Vialis de Kruiswaterbrug in Bolsward. VolkerRail verving hierin het complete bewegingswerk en de aandrijving van de beweegbare brug aan de zuidkant. In de Noordbrug werdt de aandrijving deels vernieuwd. Afgelopen maart heeft VolkerRail gewerkt aan een algehele 14-daagse stremming, waarin de daadwerkelijke vernieuwing aangevangen is.

Het project is begin 2013 van start gegaan. Het projectteam van VolkerRail verzorgde de nodige ontwerpactiviteiten. Enerzijds ter ondersteuning naar het ontwerp bij de combinatie, anderzijds voor de juiste aantoonbaarheid en traceerbaarheid van ons werktuigbouwkundige deel. Uiteindelijk zal de gehele bruginstallatie moeten worden voorzien van een CE-keurmerk, en dus moeten voldoen aan richtlijnen van de Europese Unie. Dat vergt in het ontwerp en voorbereiding veel tijd en aandacht.

Op 1 december 2013 werd het scheepvaartverkeer gestremd. VolkerRail heeft sindsdien het oude bewegingswerk en aandrijving gedemonteerd en afgevoerd, en grotendeels nieuwe onderdelen aangevoerd. Dit vereiste een zeer strakke planning, gezien de toegankelijkheid van de brug, midden in de snelweg A7. Een dergelijke operatie is een enorme puzzel die letterlijk op de vierkante meter gelegd moest worden.

Van 28 februari tot met zaterdag 5 maart heeft VolkerRail 24 uur per dag gewerkt aan het plaatsen en aansluiten van de hoofddraaipunten, het panamawiel, tandwielkast, motor, rem en alle overige componenten. Daarna heeft Vialis de besturing in bedrijf gesteld. Sinds 7 april is de Kruiswaterbrug weer in gebruik.