Zoeken

Project Monitoring Rijweg Koker (MRK) gegund aan VolkerRail

ProRail heeft VolkerRail aangewezen als aannemer van Project MRK. De komende 5 jaar gaan we, in samenwerking met ons bedrijfsonderdeel Inspectation, het Nederlandse spoor voor buitenprofielvervoer in kaart brengen. Onze unieke werkwijze heeft ervoor gezorgd dat ProRail dit project aan VolkerRail heeft toegekend. In juni zijn we begonnen met de uitvoering van dit project.

Makkelijker maken

Het buitenprofielvervoer moet makkelijker worden gemaakt. Het is daarom belangrijk dat er meer informatie wordt ingewonnen. Omdat we bij VolkerRail beschikken over een eigen werkplaats, ons eigen materieel en omdat we onze eigen specialisten in dienst hebben, kunnen we snel, efficiënt en goedkoop werken.

Slimme software

Om het spoor voor buitenprofielvervoer goed in kaart te brengen, wordt de meettrein van Inspectation ingezet. Op de meettrein wordt de RIEGL 3D-scanner bevestigd, vervolgens worden er metingen op het spoor uitgevoerd. Inspectation verwerkt de metingen tot een puntenwolk. Daarna haalt VolkerRail Engineering de informatie uit de puntenwolk. Door middel van slimme software worden contourlijnen van objecten bepaald in de puntenwolk. Daarnaast worden spoorafstanden tot nevensporen bepaald.

Nauwkeurig en efficiënt

Iedere 2.5 meter wordt een HR foto genomen. De combinatie tussen de goede kwaliteit van de beelden en de snelheid waarmee de informatie wordt verzameld, zorgt ervoor dat de data op een zeer nauwkeurige en efficiënte manier geanalyseerd kan worden. De slimme software die hier in samenwerking met Leica Geo Systems speciaal voor is ontwikkeld, zal data genereren die ProRail inzicht geeft in de mogelijkheden voor buitenprofielvervoer.

Meer details

De software voor het verwerken van metingen wordt momenteel al wereldwijd toegepast. Echter wordt de software daar alleen toegepast voor het gebruik van de puntenwolk. VolkerRail en Leica Geo Systems hebben samen met SiRail de software zodanig ontwikkeld, dat deze de informatie uit de puntenwolk en foto’s nu combineert en daarmee nu details weergeeft die aan de wens van ProRail voldoen. De data wordt opgenomen in de database van ProRail.

Veiliger vooruit

Dankzij deze ontwikkelingen kunnen we niet alleen meer informatie ophalen, ook wordt de data hierdoor aanzienlijk veiliger ingewonnen.

 

Bekijk onderstaande video van ProRail voor meer informatie over buitenprofielvervoer.