Zoeken

VolkerRail en Arcadis doen safetywalk

Vorige week hebben Mario Pieper van VolkerRail en Gert Kroon van Arcadis een safetywalk gehouden bij het spoor rond Rotterdam. Bij dit project was VolkerRail de aannemer en doet Arcadis de uitvoeringsbegeleiding. Het ging om de negendaagse buitendienststelling voor de vernieuwing van veertien wissels bij Zwijndrecht en het spoor op de brug over de Oude Maas bij Dordrecht. Veiligheidsniveau en -bewustzijn moeten die negen dagen lang op hoog niveau zijn.  

Veiligheid voorop

Bij een safetywalk bezoeken leidinggevenden een bouwproject om de veiligheid en het veiligheidsbewustzijn op de bouwplaats te toetsen. Vaak zijn dit meerdere bedrijven die samen de safetywalk doen, in dit geval VolkerRail en Arcadis. Doel van de saftetywalk is het inzicht bieden aan het management over de operatie. Als het management laat zien dat zij zich hieraan committeert, leidt dit tot een gedragsverandering bij uitvoerenden.

Vervolgens kijken de betrokkenen hoe het gesteld is met de veiligheid op de bouwplaats. Eventuele punten worden besproken met de aanwezige uitvoerder en bouwcoördinator zodat deze indien nodig direct actie kunnen ondernemen. Daarnaast worden de punten in het maandelijks voortgangoverleg besproken en uiteraard gedeeld met ProRail, in dit geval de opdrachtgever.